Tájékoztatás a téli síkosságmentesítésről

A téli időszakban Szombathely közútjainak, járdáinak, kerékpárútjainak síkosságmentesítése és hóeltakarítása a fő feladatunk.

A SZOVA Nonprofit Zrt. kollégái ügyeleti, készenléti beosztásban napi 24 órában személyesen ellenőrzik az utak síkosságát, folyamatosan figyelemmel kísérik a levegő és az útfelületek hőmérséklet-változásait, a levegő páratartalmát, illetve ezek útviszonyokra gyakorolt együttes hatását. Mindezek alapján születhet döntés az operatív feladatok meghatározásáról.

Az utakat megfelelő adapterekkel (sószóró és hóeke) ellátott teherautók, a kerékpárutakat, járdákat, parkolókat hasonló eszközökkel ellátott Multicar-ok, traktorok tisztítják, síkosság mentesítik.

 

A város közútjai több szempont alapján kerültek priorizálásra, amelyet a téli útüzemeltetési terv elfogadásával Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése is jóváhagyott. Kiemelt szempontként kell figyelembe venni például a könnyen lefagyó helyek, lejtős területek gyorsabb síkosodását, a forgalom nagyságát is. Ennek megfelelőn az utakat és egyéb helyszíneket három „ütemre” osztottuk be. Amennyiben síkosságmentesítést kell végezni, az első ütembe sorolt helyekre észleléstől számított 1 órán belül érkeznek ki munkatársaink. Ezek megtisztítása után haladnak tovább a második, majd a harmadik ütem útjaira és egyéb helyszíneire.

Síkosságmentesítés során az első és második ütemben jellemzően sót és kalcium-kloridot  használunk -8 fokig, ezalatt (mivel a só hatása ilyen extrém hidegben már nem megfelelő mértékben vagy egyáltalán nem érvényesül) kőzúzalékkal szórjuk az utakat, járdákat, parkolókat. A harmadik ütembe tartozó útszakaszokon és egyéb helyszíneken csak zúzalék szórása képezi feladatunkat.

Havazás esetén a hóekékkel, tolólapokkal szerelt járműveink kezdik el az utak hótól való megtisztítását. Érdemi hóeltakarítási tevékenység az 5 cm-t elérő és várhatóan megmaradó hómennyiség esetén végezhető. Ha a hó mennyisége nem éri el az 5 cm-t, abban az esetben a hóeltakarításra alkalmas  eszközök technológiai megoldásai miatt az úttest rongálása nélkül nem oldható meg a hótolás. Ilyen esetben só és kalcium-klorid szórásával oldjuk az összetett síkos felületet, hóréteget.

Rendkívüli időjárási körülmények között lehetnek olyan útszakaszok is, amelyek közlekedésre alkalmatlanná válnak. Ilyen esetben ha tehetik, ne induljanak útnak.

A téli útviszonyokkal kapcsolatos észrevételeiket (pl. buszvárók állapota, járhatatlan utak) Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál hivatali időben a 94/520-185-ös telefonszámon tudják megtenni.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy Szombathelyen a 33/2012. (XI. 12.), valamint a 24/2013. (VI. 6.) számú önkormányzati rendeletek foglalkoznak a síkosságmentesítéssel. Ezek alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve, ha a járda mellett sáv /vendégjárda/ is van, az úttestig terjedő teljes terület) tisztántartásáról, járdán a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről.

A biztonságos közlekedés feltételeinek megléte mindannyiunk érdeke, ezért kérünk mindenkit, hogy téli időjárásban legyenek türelmesek, és segítsék egymást, idős, beteg szomszédjaik síkosságmentesítési feladataiban lehetőségeikhez mérten működjenek közre.

A balesetek elkerülése végett a járműveket is készítsék fel a téli útviszonyokra (téli gumi, hólánc), indulás előtt a szélvédőn található jeget minden esetben távolítsák el.
Segítségüket előre is köszönjük!

Téli útüezemeltetési terv 2023-2024_.pdf